Az első Hold rajzaim amiket még általános iskolás koromban készítettem, egy saját készítésű távcsővel. Ezek az első rajzos amatőrcsillagász emlékeim.

A távcső objektíve egy 100/300 -as nagyító lencse volt. Az okulár pedig az akkoriban kapható NDK gyártmányú  Astro-cabinet 90 nevű távcsőépítő készlet elemeiből készült.
Mivel az objektív erősen színezett, ezért egy narancs színű fotó színszűrőt tettem az objektív elé, ezzel egyszerre blendéztem az objektívet és használtam színszűrőt. A Hold a távcsőben kb akkora lehetett, mint egy 7×50-es binokulárban.

Firs-Moon - Első Hold - Bognár Tamás -Zákány
Firs-Moon – Első Hold – Bognár Tamás -Zákány

Az észleléseket a családi házunk padlásán kialakított “csillagvizsgálóban” végeztem. A padlásunkon volt egy dél fele néző bádog fedelű tetőablak. Csak igen magasan volt. Édesapám egy teljes napig dolgozott, mire készített egy masszív állványzatot , amin legalább 4 ember kényelmesen elfért, és olyan magasságban volt, hogy a tetőablak peremére felszerelt távcsővel a teljes belátható égboltot kényelmesen végig lehetett észlelni. Szülői segítséggel a padlásból egy kis obszervatórium lett. A tetőablaknál a gerendák be lettek burkolva, hogy ne koszoljam össze magamat. Anyukám készített egy sok zsebes tartót, ahova az okulárokat, ceruzákat lehetett rakni. Megkaptam édesapám fénykép előhíváshoz használt vörös lámpáját. A padlástérben lett egy íróasztalból, székből, polcokból kialakítva egy hely, ahol lehetett várakozni. Lehetett jegyzetelni, rajzot befejezni. Tökéletes búvóhely és csillagvizsgáló volt.

First Half Moon - Az első félhold - Bognár Tamás -Zákány
First Half Moon – Az első félhold – Bognár Tamás -Zákány

Sok észlelést végeztem. Az akkori jegyzeteim szerint kb 640 órát töltöttem rajzolással, észleléssel. Sikerült megpillantanom a Jupiter holdait. Fantasztikus élmény volt nyomon követni Holdfogyatkozáskor a hold felszínen végigvonuló árnyékot, ahogy az addig láthatatlan felszíni formákat felfedte.

Comments are closed.