PanSTARRS 2013.03.21. Bognár Tamás, Zákány
PanSTARRS 2013.03.21. Bognár Tamás, Zákány

 

Also known as: PanSTARRS
Date/time: 2013.03.21.   17:55 – 18:20UT
Equipment: 7×50 Tento  binoculars
Mount : WDF4 tripod
FOV : 4,5°
Seeing: 7/10
Transparency: 2-3/5
Temperature: 4°C
Humidity: low
Wind: l-
Location: Zákány, Hungary N46°14′ 59,2″ E16°57′ 15,3″
Observer: Bognár Tamás

 

Csütörtökön kegyesek voltak az égiek, és a szél estére tisztára söpörte az eget.

Van egy kilátó a környék legmagasabb dombján (Duna-Dráva Nemzeti Park projekt része). Onnan lehet a legjobban a nyugati horizontra rálátni. Ráadásul ennél magasabbra itt a környéken nem tudok felmenni. Azt viszont megtapasztaltam, hogy ezt a kilátót nem arra tervezték, hogy fotóállványról szemléljem a környéket. Nagyon szűkre szabták a helyet. 🙂

Erre a kilátóra trappoltam fel, amikor eltűntek a felhők. Az égbolt tiszta volt. A Horvátország hegyei szinte festőik voltak binoculárban. Ahogy ment le a Nap sajnos elkezdett a levegő is párásodni. Az üstököst szabad szemmel nem lehetett meglátni. Csak távcsővel. Pedig próbálkoztam….

A rajz grafittal készült. Kicsit fenntartásaim vannak vele. A binóval nézelődve szép lassan bontakoztak ki a részletek. Kb. 10 perc után az üstökös csóvája mintha elkezdett volna megnyúlni. Egyre hosszabban ívelt. Próbáltam tárgyilagosan szemlélni a kibontakozó részleteket. A kép hullámzott. Érezhető volt, hogy a levegő tisztasága és nyugodtsága még nem az igazi. Ez a lüktető hullámzás még kísértetiesebbé tette a látványt.
Gyönyörű volt. Igyekeztem a lehető legjobban kidolgozni.

A rajz fénymásoló papírra készült, H, HB, B ceruzával.

Comments are closed.