Szaturnusz (Saturn) 2013.05.09.

Szaturnusz (Saturn) 2013.05.09.

 

Bognár Tamás, Zákány -  Szaturnusz  - 2013.05.09.
Bognár Tamás, Zákány – Szaturnusz – 2013.05.09.
Bognár Tamás, Zákány -  Szaturnusz  - 2013.05.09.
Bognár Tamás, Zákány – Szaturnusz – 2013.05.09.

Also known as: Saturn
Date/time: 2013.05.05.   20:10 – 21:00UT
Equipment:  120/1000 Newton (Galileo), Azimuthal mounting
Magnification : 120x -200x
Seeing: 8/10
Transparency: 4/5
Temperature: 23°C
Humidity:  low
Wind: –
Location: Zákány, Hungary N46°14′ 59,2″ E16°57′ 15,3″
Observer: Bognár Tamás

Digital sketch made with GIMP 2.8 + Wacom Bamboo Fun, based on a raw pencil sketch.

Utólagosan egy kis leírás az észlelésről és a rajzolásról. Szükségesnek látom, mert így lesz érthető a rajz , a látvány megszületése…

Lényegében a bolygó korongon lassan jelentek meg a tónusok. Fényes fehér korog volt, ami finoman elkezdett sötétedni. Először a gyűrű és a bolygó kontúrja vállt el egymástól. Árnyék hatás volt érezhető. Sokat prüszköltem a gyűrű látványának a feldolgozásával. Olyan volt, mintha hol tükröztem volna a képet, hol normálisan láttam. Ez olyan 80-100x nagyítás környékén volt. (Zoom okulárt használtam és a távcsőhöz adott nem túl minőségi barlowot)

Addig nem is mentem tovább, amíg a gyűrű látványa “meg nem állapodott”. Talán ez volt a mentális áttörés. Ezt követően az északi félgömbön látható lett egy sötét felhősáv (NEB). Ez változó volt, néha olyan benyomás volt, mintha sok finom körívből rajzolódna ki. Határozott 3D-s gömb érzetét keltette. Talán a fazekas korongozása közben a formálódó nedves agyag edényen lehet hasonlót látni. A másik, látvány inkább valami foltos, szöszös, textúrára emlékeztetett. Ez a kettő váltakozott. Az volt a benyomásom, hogy nem egy sima golyót látok. Mintha “szöszös” lenne itt-ott. De ez amolyan benyomás volt. Ezt a nem sima folthatást próbáltam visszaadni. Így igazából konkrét pozícióban lévő kondenzációt ha látsz az csak a szubjektív hatás végett van, nem tényszerűen rögzített folt. Csak a hatást próbálom érzékeltetni.
Érdekes volt az is, hogy a pólussapka felé haladva a sötét sáv elhalványodott Lényegében volt egy világos határvonal, de az is olyan volt, mint egy világos – kicsit sötétebb – világos átmenet. Ezt a hatást a rajzon igen kontrasztosan mutattam. Lényegében eltúloztam, De így felel meg az össz benyomásnak. Pólussapkán a sötét folt….. Ez izgalmasabb. Ezt sajnos kerestem, és először nem igazán találta, de idővel előjött. Nagyon remélem, hogy tényleg láttam és nem csak látni véltem… 🙂

Rajzolás. Távcső mellett rajzolgattam, mindenféle ovis szintű korong és gyűrű képződményre. 🙂 Lényegében a vázlatok és a friss benyomás alapján rajzoltam meg.
GIMP -el készítettem egy fehér vonalas korongot és egy gyűrűt. Két külön rétegre. Lényegében picit lapított kör és két ellipszis, amit beforgattam a látványnak megfelelően.
Ezt “festettem ki” világos, piszkosfehér árnyalattal, úgy, hogy térbeli benyomást keltsen. Ez után vittem fel a “sávokat”. Itt enyhe barnás árnyalatot használtam.